Skip to main content
 

Retssager er vores speciale, og vi bistår dig i alle instanser

Civile retssager

En civil retssag mod en person, virksomhed eller myndighed indledes, når en part mener, at dennes rettigheder er blevet krænket og søger retfærdighed eller erstatning gennem retssystemet. Disse sager kan omfatte et bredt spektrum af tvister, herunder kontraktbrud, personskade, arbejdsret, ejendomsret og meget mere.

Modsat straffesager er civile retssager kendetegnede ved, at parterne selv skal oplyse sagerne og indsamle bevis, hvilket f.eks. kan ske gennem syn og skøn.

Alle vores advokater er vant til at møde i retten, men en håndfuld advokater har valgt at specialisere sig indenfor det at føre civile retssager, og de har opnået særlig tilladelse til at procedere sager for landsret (L) og for højesteret (H).

Netop fordi spørgsmålet om indhentelse af beviser er altafgørende for civile retssager, er det vigtigt at en civil retssag behandles af en erfaren advokat, som kan vurdere, om der er tilstrækkelig med bevismateriale, for at have mulighed for at vinde en retssag ved domstolene.

Beviset til civile retssager kan bygge på vidneforklaringer eller parternes eget bilagsmateriale.

Vi har specialister indenfor forskellige fagområder:

Vi kalder det civile retssager, når 2 parter er uenige om f.eks. en indgået hushandel, en byggesag, en forsikringssag eller en ansættelsesretlig sag, og hvor parterne skal have en dommer til at afgøre sagen.
Vi hjælper dig med at forberede sagen og vi møder med dig i retten – både i byret, landsret og i højesteret.

Entreprise

En entreprise er en aftale, der regulerer forholdet mellem bygherre og entreprenør under udførelsen af byggeprojekter. Formålet er at sikre, at parterne har klare aftaler og rettigheder gennem hele processen, fra planlægning til færdiggørelse.

Kontrakten mellem bygherre og entreprenør indeholder ofte bestemmelser om prisfastsættelse, tidsplaner, kvalitetskrav og ansvarsfordeling. Det er afgørende, at parterne er enige om betingelserne for at undgå tvister og sikre en smidig gennemførelse af projektet.

Entreprisen tager bl.a. højde for ændringer i projekter, ekstraarbejder og mangler, og den giver retningslinjer for, hvordan disse skal håndteres. Kontraktens opfyldelse og eventuelle tvister afgøres ofte ved voldgift eller retslige instanser.

Voldgift

Voldgift er en frivillig form for retssag. Det betyder, at parterne i entreprisekontrakten har aftalt, at en tvist skal løses ved voldgift og ikke ved en retssag ved by- eller landsret.

En voldgiftssag afgøres altid af en juridisk dommer, men kan også afgøres af en juridisk dommer sammen med to fagdommere (typisk ingeniører, arkitekter eller andre med byggeteknisk kundskab).

En afgørelse fra voldgiftsretten kan ikke ankes – den er endelig, hvorimod en dom ved byretten typisk vil kunne ankes til landsretten. En anden forskel er, at der ikke er offentlig adgang til voldgiftssager og derfor vælger en del erhvervsdrivende at aftale voldgift.

Fordelene ved voldgift omfatter dermed ofte hurtigere afgørelse, lavere omkostninger og større fortrolighed sammenlignet med en retssag.

Indenfor Entrepriseret, kan vi hjælpe dig med retssager og voldgiftssager, herunder bevissikring, syn & skøn, og isoleret bevisoptagelse ved domstolene.

Vi kan også hjælpe med mediation/mægling og hurtig afgørelse, samt frigivelse af sikkerhedsstillelse, hvis AB18, ABR18 eller ABT18 er aftalt.

Personskadeerstatning

For at opnå personskadeerstatning skal der normalt være etableret ansvar. Dette indebærer at fastslå, hvem der er skyldig i skaden. Ansvar kan opstå som følge af uagtsomhed, forsømmelse eller direkte forsætlig handling.

Det er nødvendigt at dokumentere omfanget af de påførte skader. Dette kan omfatte fysiske skader, psykiske lidelser, tab af indtægt, medicinske omkostninger, og andre direkte eller indirekte tab. Der skal være en årsagssammenhæng mellem den påståede ansvarspådragende handling og de påførte skader. Dette indebærer at bevise, at skaden skyldes den pågældende begivenhed eller handling.

Hvis der ikke opnås enighed om erstatning mellem de involverede parter eller forsikringsselskaber, kan den skadelidte vælge at indlede retssag for at søge erstatning. Dette kan resultere i en retslig afgørelse, hvor en domstol afgør ansvar og erstatningsbeløb.

Indenfor Personskadeerstatning kan vi hjælpe dig med opgørelse af skade, indhentelse af sagkyndig erklæring og rejsning af krav om personskadeerstatning overfor forsikringsselskab.

Her kan vi også bistå dig med at indbringe personskadesagen for nævn, ankenævn og domstole, hvis enighed ikke kan opnås med forsikringsselskab eller skadevolder.

Øvrige sager, hvor der er et forsikringsselskab involveret, kan vi hjælpe dig med opgørelse af brandskade, herunder forsikringsselskabets dækningspligt, eventuelt opgørelse af driftstab for virksomheder og opgørelse af erstatning for løsøre.

Her kan vi også hjælpe dig med sager vedrørende ejerskifteforsikring og erstatningssager mod byggesagkyndige, samt forsikringssager angående indbrud, tyveri, skader på fast ejendom, biler m.v., både indenfor klagenævn og ved domstolene.

Arbejdsret / ansættelsesret

Arbejdsretten refererer til det juridiske område, der omhandler forholdet mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, samt reguleringen af arbejdsmarkedet. Arbejdsretten omfatter lovgivning, regler og praksis, der styrer arbejdsforholdet, kollektive forhandlinger, fagforeninger og andre aspekter af arbejdsmarkedet.

Ansættelsesretten er kompleks og underlagt ændringer, så det er vigtigt for både arbejdsgivere og arbejdstagere at være opmærksomme på de gældende regler og bestemmelser.

Indenfor Arbejdsret, kan vi hjælpe dig med retssager om ansættelsesret, herunder funktionærsager om f.eks. bortvisning af funktionærer, samt sager om uberettiget opsigelse af medarbejdere og sager om indgåelse og opsigelse af direktørkontrakter.

Vi hjælper dig også med at føre retssager mod fagforeninger om flexløn og opgørelse vedrørende krav, hvor indgår flexløn.

Find din specialist her:

Claus Bonde Mikkelsen
Advokat (L), Partner

  21 91 38 65

 cbm@advohus.dk

Læs mere

Niels Chr. Strauss
Advokat (H), Partner

40 41 55 38

ncs@advohus.dk

Læs mere

Peter Blendstrup Nielsen
Advokat (H)

  26 71 66 04

pbn@advohus.dk

Læs mere

Tim Haarbo
Advokat (H)

  20 26 23 47

  tim@advohus.dk

Læs mere

Troels Miltoft
Advokat (H)

  87 80 12 66

  tm@advohus.dk

Brug for en specialist til en snak om din sag?

  8780 1266

Artikler inden for civile retssager